mandag 1. august 2016

Drivhus del 2

Det går sakte, men sikkert fremover med drivhuset. Man skal jo ha litt ferie også.

Her kommer endelig en oppdatering av framgangen. Les også Drivhus del 1.

Etter at plata til gulvet ble støpt, startet arbeidet med forskalingen av bakveggen. Hvis man ikke er forskalingssnekker, eller kan mye om forskaling, ville jeg heller ha bygget veggen av Leca, og pusset over etterpå. Men når man har en forskalingssnekker i huset, er det greit å benytte seg av det. En støpt mur absorberer ganske mye mer varme enn en vegg av Leca, og veggen vil holde drivhuset godt og varmt utover kvelden/natten også. Det har sine fordeler både tidlig vår og sen høst. Veggen har jeg valgt å ha akkurat der for å slippe å føle på at jeg glor inn på naboen min når jeg skal stå der og jobbe. Vi har riktignok gode naboforhold her hos meg, men allikevel... Det kan fort bli mange timer i løpet av en dag, og vi liker jo alle litt privatliv. Plasseringen av selve drivhuset er også akkurat der, for å hindre innsyn inn i hagen vår.

Etter at bakveggen og halv-veggen i utkanten av drivhuset ble støpt, startet arbeidet av reisverket. Det er stort sett mannen min som har ordnet dette, så jeg skal ikke skryte på meg at jeg har bidratt så mye fram til nå. Han regner seg fram og har det meste i hodet, og liker som oftest å holde på på egenhånd. Jeg tar meg heller av vasking av vinduene som har stått til lagring noen år i garasjen, samt beising.

Den innerste siden av forskalingen ble satt opp først. Så langt så greit.I mellom innerste og ytterste side av forskalingen har vi armeringsnett.


For at forskalinga ikke skal kollapse når betongen helles i, må den sikres godt. For å holde veggene sammen, har vi brukt formstag som festes på begge sider med såkalte "kuser" (som forskalingsgutta synes det er gøy å kalle det.... studerer du bildene litt nøye skjønner du hvorfor... typisk mannfolkhumor...). Det er egentlig ganske enkelt, en kile.

Røisvold TreCon har laget en side med ganske god info. Klikk på bildet under for å gå til nettstedet.
Grovt regnet, veier en kubikk betong ca. 2,5 tonn, så det er viktig at forskalinga er sterk nok.
Hos oss så forskalinga slik ut:

   

Vi valgte å støpe både den høye bakveggen og halv-veggene rundt samtidig. Halv-veggene måtte selvfølgelig legges med lokk på, ellers ville betongen ha rent over når trykket fra betongen til bakveggen trykket på.Og når vi son vanlig bare skal bygge en liten ting i hagen vår, gjøres det selvsagt i stor stil. Ikke første gang denne har vært på besøk hos oss...


Videre arbeid med reisverket: Først opp med reisverket til veggene, og deretter på med takstolene som snekres sammen etter samme "form" før de settes opp. Da er du sikker på at profilen på taket blir lik hele veien.Thujaen skal snart ned. Skjæremor og skjærefar har endelig flyttet ut, de fikk lov til å beholde treet til ungene hadde forlatt redet.
Nå begynner arbeidet med de siste detaljene for å feste glasset med, samt å male alt sammen hvitt.

Fortsettelse følger...

Ha en fin dag:)
Solveig

Jeg er medlem i Hageglade på Facebook
https://www.facebook.com/groups/hageglade/

5 kommentarer:

 1. Dere har vært veldig grundig, og da blir det bra! Vi begynte på drivhus i 2012, og plata ble støpt omtrent som deres, men vi laget sluk i gulvet også. Har dere det? Syns det var smart å kunne søle med vann og stole på at det rant ut igjen, og derfor sørget vi for fall mot sluk. Vel, mitt drivhus ble aldri ferdig pga samlivsbrudd, og de nye eierne av huset, (som ble solgt), har kledd det inne og bruker det til noe helt annet, uvisst hva!!! Syns det er leit å se......
  Skal dere legge inn vann, strøm?
  Titter innom etterhvert som arbeidet skrider frem : Lykke til videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har sluk, og tanken er å legge inn vann og strøm. Blir jo ganske mye søl når en holder på.
   Synd at du måtte flytte fra drivhusdrømmen din. Får håpe det kommer en ny mulighet :)

   Slett
 2. Drivhuset blir veldig bra, skal bli spennende å få se fortsettelsen. Realt at de forklarer litt nøye, har litt planer om å bygge et drivhus vi også.

  SvarSlett
 3. Så fint det blir! Det virker veldig solid, så det tåler nok en støyt.

  SvarSlett
 4. Blir kjekt med nytt drivhus' smart med murvegger, savner det i mitt. Ha en fortsatt fin kveld, hulsen ingeborg

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...