Prosjekt drivhus

Endelig! Nå er vi i gang med drivhuset som jeg har ønsket meg så lenge.
Denne siden blir en liten dagbok for framgangen i prosjektet, så er du interessert, så får du følge med litt her.


22. mai 2016

I uka som var, har vi funnet nøyaktig plassering av drivhuset. Plasseringen er valgt ut fra flere hensyn, men hovedgrunnen har med innsyn og gjøre. Vi har en flat tomt med naboer på alle kanter. Veldig hyggelige alle sammen, så det har ikke noe med det og gjøre, men alle kan lett se inn i hagen vår, og litt behov for privatliv, det har vi jo. Der hvor vi plasserer drivhuset nå, står en tuja. Gud vet hvor lenge den har stått der, men i de seks årene vi har bodd her, har den vokst seg så stor, at nederste delen av hagen har skygge nesten hele dagen, og den strør om seg med masse bar som gjør jorden sur, og en masse små frøplanter dukker opp overalt. Jeg har aldri vært særlig begeistret for tuja, den er jo grønn hele tiden... ikke særlig spennende... Men vi har et lite problem. I toppen av tujaen har det i flere år bodd et skjærepar. Og flere generasjoner skjærer er blitt klekket ut oppi der. Og i år også, selvfølgelig. Men drivhuset skal stå 20 cm utenfor stammen, så enn så lenge har vi rensket tujaen for greiner nederst slik at vi kommer til, så får vi ta resten av stammene når fugleungene har forlatt reiret for i år. Litt ekstra plunder, men vi hadde ikke hjertet til å ødelegge moroa for dem.

Drivhuset ligger nederst på tomta, og i sammenheng med resten av kjøkkenhagen, som stadig er under utbygging. I går fikk vi utvidet den ytterligere.

Lengst til høyre på bildet ser du drivhuset.


Vi har laget en forskaling rundt. I bunnen har vi lagt 5 cm isopor, og oppå der med litt klaring ned mot isoporen har vi lagt armeringsnett. Neste steg er å fylle opp med betong. Isoporen beskytter mot at frosten kommer nedenfra og ødelegger betonggulvet.
Betongen bestiller vi fra et lokalt firma. Vi trenger ca. 2 kubikk, så det blir litt voldsomt å blande selv.

26. mai 2016

Endelig er vi i gang med drivhuset som jeg har ønsket meg så lenge. Vi har tygget på det lenge hvor det skulle stå, og nå endelig falt brikkene på plass. Tomta vår får litt mindre innsyn, og jeg får bedre plass til kjøkkenhagen. Den evig-grønne tujaen skal vekk, og skjærene som har bodd der noen år må finne seg en annen tuja. Tujaen blir tatt så fort skjære-ungene har forlatt redet.

Med en forskalingssnekker i huset er et ingen sak og få støpt gulv. Bare man har materialene på plass, så går det ganske fort unna. Forskaling blir bygget og betong blir bestilt. Og en dag kommer man hjem fra jobb, og så står det både mann og stesønn og støper og jobber så svetten siler.



Første steget for å støpe gulvet, er å lage an forskaling. Dvs. en ramme som man skal støpe betongen i. Man snekrer sammen rammen, og deretter retter man den opp. Det er viktig at hjørnene er 90 grader, og for å kontrollere at den ligger på riktig plass, regner du ut diagonalen og sjekker om den også stemmer på målet.

Hvis du ikke husker ut hvordan du regner ut diagonalen, må du friske opp gamle kunnskaper om Pytagoras.



Diagonalen er det samme som hypotenusen...

Etter at dette er målt opp må du også sørge for at ramma er i vater. Toppen av ramma skal være toppen av gulvet, så det skal fylles med betong helt opp til kanten av ramma.

Oppi ramma legger du 5 cm isopor for å beskytte gulvet mot frost nedenfra. Isoporen legges sånn at det ikke er glipe mellom isoporen og ramma. Og oppå isoporen med litt klaring imellom legger du armeringsnett.

Materialene får du kjøpt på nærmeste byggvarehus. Armeringsnettingen er av type 5mm med rutenett på 15x15 cm. De er opptil 5x2 meter, så det kan være greit å ha en henger som er stor nok. Priser: armeringsnett 5x2 meter ca. 450 kr på ByggMax. Isopor er er av type EPS80 ca. 45 kr. per kvm.


Etter at betongen er på plass, må du passe på å røre rundt slik at alle luftboblene forsvinner. Ha ett par slitne gamle støvler, så kan du stå oppi hele sulamitten. Da blir det litt enklere. 
Etterpå skraper du av den betongen som evt. er for mye. 

På bildet under ser du at vi ha dyttet nedi armeringsnett. Det er fordi vi skal støpe kasser inne i drivhuset også. Disse puttet vi nedi etter at betongen var på plass, så når gulvet har tørket, så sitter de bokstavelig talt som støpt!


Neste steg er å holde betongen fuktig. Tørker den for fort, så sprekker den opp. Du bør holde den fuktig i en drøy uke. Du trenger ikke å vanne hele tiden, bare sørge for at den er fuktig. Hvor ofte kommer an på været. Det går også an å legge plast over sånn at vannet ikke fordamper for fort.

Så akkurat sånn ser det ut her hos oss nå.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...