onsdag 15. juli 2015

Roser, roser, roser....

...og så kom regnet og tordenværet over oss. Endelig en skikkelig rotbløyte! Men trillebår og hageredskaper måtte pent vike nå, og en kaffekopp ble en selvfølge på terrassen (under tak).

Men da passer det jo å komme med en liten oppsummering av hagens roser, for de har virkelig slått til nå de siste dagene.

'Flammentanz' er jo en rose de fleste kjenner til. Her er et par eksemplarer som ble kjøpt i 2012 som barrots-planter på Plantasjen. Dette er altså det fjerde året de har fått lov å utfolde seg hos meg. Og det har de gjort til gangs:) Hver vår klipper jeg av alle greinene som vokser ut fra hovedgreiene som kommer helt fra bakken. Og på ett par måneder, kommer det nye skudd som strekker seg ut på begge sider av gjerdet. Det er overveldende hvor mange blomster det kan komme på en sånn grein.
Kukompost og blåkorn-gjødsel har virkelig gjort susen med disse. Dette er selvfølgelig den beste uteplassen vår nå om dagen, når det ikke regner, da.

Jeg går litt i surr om dette er 'Friesia' eller 'Landora' Men jeg tror dette er 'Friesia'. Den skal visstnok være litt rundere i formen enn 'Landora'


'New Dawn' kommer også fint etter hvert. Litt treg start, da den ha konkurrert med et bjørketre. Men med enda mere gjødsel, ser det ut til at den trives:)

'Landora' (tror jeg).

'Charles Austin'. Nydelig duft, ca. 70-80 cm høy, flere blomster på hver stilk. Fantastisk fin rose!

'Burgund'. Det kommer ikke så godt fram på bilder, dyp røde blomster generelt er håpløst å ta bilder av. Men en mer perfekt, rød rose skal du lete lenge etter. Blomsten er 10-15 cm i diameter og bretter seg ut akkurat slik en "perfekt" rose skal.

'Alchymist'. Dette er nok favorittrosen min! Hele planten dufter, og selve blomsten mest av alle. Bladverket er mørkegrønt, og blomstene skifter farger etter hvor "gamle" de er. Først aprikos og mange sjatteringer, og deretter mer rosa i flere sjatteringer. Buskrose som blir ca. 3 meter.
Stikk nesa inn i en blomst og trekk inn.... kan ikke beskrives...:)


'Lykkefund'. Ble plantet i fjor, og ser ut til å trives. Rambler-rose som er oppgitt å kunne bli hele 9 meter lang, men vi får se på det, da. Blomstene lukter veldig godt. Nydelig:)

'Falstaff'. Lukter veldig godt. Blomstene er så fylte at de nesten knekker stilken. Flott fargeklatt med intens lilla farge.

'Rhapsody in Blue'. En rose jeg har hatt i hagen noen år. Skulle jo hatt et bedre bilde, for den har kommet veldig fint nå, med masse blomster. Men i dette regnværet lar jeg det være, og kan heller skrive om den senere. Nydelig duft og farge. Skiller seg litt ut fra resten av fargeprakten. Kan på det varmeste anbefales.

 'Pascali'. Store flotte blomster. God duft. Skiller seg godt ut i bedet.

'Rosaruim Uetersen'. En sterk rosa farge. Klatrerose som blomstrer godt. Ble plantet i fjor, så den har ikke rukket å klatre så mye. Veldig flotte blomster:)

'Maidens Blush'. Flott buskrose som hos meg til nå har blitt ca. 1 meter høy, men er oppgitt til å bli opptil 2 meter. Flotte, lyserosa blomster som lukter sånn som rose-såpen gjør. Historisk rose. Knoppene er runde, og blomstene åpner seg med fylte, flotte blomster.Vel, dette var noen av dem. Resten får komme senere. Ikke alle jeg hår fått fotografert. Gjett om jeg har fått rose-dilla! :)

Ha en fin dag:)
Solveig

5 kommentarer:

 1. Så mange flotte roser du har! Jeg har også fått rosedilla, og har skrevet flere rose portrett i det siste. Jeg har også den Falstaff. Nydelig rose!

  SvarSlett
 2. Synes jeg kjenner duften...
  Lykkefund kan virkelig bli diger! Min dekker et helt epletre og har vokst over i neste...

  SvarSlett
 3. Du verden så mange nydelige roser du har. Jeg får ikke til min Flammentanz, så nå ble jeg skikkelig misunnerlig på din. Ønsker jeg kunne kjenne duften av alle dine roser.
  Klem Vivi

  SvarSlett
 4. Flott flammentanz, min går for lut og kaldt vann om dagen for jeg har ikke hatt tid til å skaffe den espalier ennå etter at det forrige ble ødelagt. Jeg har også en alkymist, men min er mer gulaktig.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...