fredag 24. mai 2013

Sommerfuglbusk

Jeg ønsker meg så inderlig en sommerfuglbusk!
Skulle gjerne hatt en hel hekk...

Det latinske navnet er Buddleia davidii. Sommerfuglbusken er ca. 1-2 meter høy. Den finnes i fargene lilla, blåfiolett, rosa , hvit, og avhengig av sort: sikkert noen variasjoner innenfor disse.

Sommerfuglbusk, - bildet er lånt fra www.hageplanlegging.com
Som navnet tilsier, så tiltrekker denne seg ikke bare mennesker, men også sommerfugler. Så for oss som savner sommerfuglene, se er denne et virkelig "must".
For at busken skal bli virkelig fin, så sier noen bøker at den trenger hardere behandling enn det den vanligvis får. Det vanlige er å klippe bort de greinene som har fryst i løpet av vinteren, men det kan lønne seg å klippe mer enn det. Den tåler godt å skjæres helt ned på bakkenivå. Da vil man få en lubben busk på ca. 1 meter. Sommerfuglbusken skyter godt nedenfra hvert år, og blomstrer på årets skudd. Derfor er den også god i strøk hvor den fryser helt ned hvert år. Sommerfuglbusken blomstrer fra august til oktober.
Det finnes en art som heter Jonsoksommerfuglbusk (Buddleia alternifolia) som bare blomstrer på fjorårets skudd. Blomstene er mindre, men finnes i stort antall. Den vokser opp til ca. 2 meter, og blomstene henger utover, lik en fontene.
Den vil ha god og lett jord, og får den for mye gjødsel, blir den lett utsatt for frost om vinteren.
Er sommeren lang, og blomstene går over til frø, kan den så seg selv. Men avkommet blir finere ved å grave ned greiner til avleggere, eller ta 20 cm lange toppstiklinger i slutten av juni.
Den er for det meste oppgitt til sone H3, men om du får kjøpt den ditt lokale hagesenter, så er det bare å prøve seg fram.

Slå et slag for sommerfuglene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...