mandag 20. mai 2013

Løvetann

Latinsk navn: Taraxacum officinalis

For de fleste av oss er dette ugress. Og, ja! Det finnes vel ikke en hage hvor denne ikke tar over, om ikke den lukes vekk. Men det er langt fra den eneste plagen man har i hagen.
Når man skal luke den vekk, så er det viktig å huske at om man ikke  får med hele rota, så kommer den jammen meg opp igjen. Bare en liten bit av rota kan sette røtter om den blir liggende. Men fordelen med denne er at den bare formerer seg ved frø. Dvs. at om du fjerner den, så har den ikke lange utløpere som du må fjerne i tillegg, slik som blant annet kveke og skvallerkål.

Rota er ganske lang i forhold til det som synes over jorda.

Når du skal luke bort en løvetann, så kan det være greit å ha et redskap som kommer dypt ned i jorda. Da er denne veldig grei å ha. Den er laget spesielt med tanke på løvetann. Den kommer dypt ned, og kutter av rota langt ned, eller du får med hele rota hvis den ikke er for stor.

Nyttig redskap når du skal fjerne løvetann

Men løvetann er også en nytteplante. Bladene kan spises, akkurat som salat. Den ligner litt på ruccola i smaken, men er mye strammere. Den inneholder fruktose, B- og C- vitaminer. Den har blitt brukt som vanndrivende middel. Kan brukes som smakstilsetting i øl. Av rensede blomster kan det også lages vin. Det trengs 3 kilo blomsterkurver (uten det grønne), pluss sukker og gjær til 10 liter vin. 
Apropos det:. Vi var seks barn (fra to familier) som fikk i oppdrag å plukke løvetannhoder en gang tidlig på 80-tallet. Pappaene våre skulle lage vin! Vi løp rundt i hele nærområdet og plukket og plukket, og vi fikk 3 kroner kiloen. Hva naboene tenkte vet jeg ikke noe om, men snakk om barneoppdragelse... 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...