Roser

'Alchymist'

Denne fantastiske rosen hadde jeg store forventninger til da jeg plantet den. Men de to første somrene fikk jeg blomstringen ødelagt av roseskuddveps. Men i fjor (2015) fikk jeg tatt knekken på de fleste av dem før de fikk gjort stor skade. Oppsyn med rosen nesten kontinuerlig, det ble nesten en besettelse, gjorde at jeg fikk tatt kverken på de fleste av disse krypene. For hånd! Det ga resultater, for den fikk masse flotte blomster, og for en lykke. Blomstene er store og fylte, aprikosfargede, og med en herlig duft, hvorpå jeg gikk med nesa trykt nedi støtt og stadig...
Dette er en kraftigvoksende rose med tykke og treaktige greiner. Den blir ca. 3 meter høy, og brer seg godt ut i bredden. Med sine store og mange torner, kan det være helt greit å ikke skumpe borti den, og hadde jeg vært klar over dette da jeg plantet den, hadde jeg nok satt den lenger ut fra husveggen og trappa ned til hagen. men jeg klipper vekk de greinene som er mest i veien, og prøver å ta vare på de greinene som vokser "riktige veien".  Rose skuddveps kan du lese om i dette blogginnlegget.'Maidens Blush'

Les hva jeg skrev om denne i 2013 her
Bukrose, oppgitt å bli 2,5 meter høy. Tåler godt regnvær og dufter godt.
Hos meg har den til nå ikke blitt mer enn en meter høy, men den har mengder med ikke altfor tykke greiner som vokser litt ut og oppover. I fjor var den noe roseskuddveps på denne også, den står ikke langt unna 'Alchymist' (over), så det ser dessverre ut til at den har spredd seg.

Som knopper er blomstene som små, runde baller, før de bretter seg ut med flotte lyserosa blomster med svak roseduft.

'Maidens Blush' er en gammel prestegårdsrose som har vært i norske hager siden 1700-tallet.

'Charles Austin'

Dette er en nydelig stilkrose med herlig duft. Ca. 80 cm høy. Store, tette og fylte blomster, og stilker fulle av store torner. Skinnende mørkegrønt bladverk.Greiene kan være noe tynne, så i regnvær når blomstene fylles med vann, har de lett for å legge seg ned slik som rosen på bildet.'Flora Danica'

En av favorittene i hagen. Med glinsende mørkegrønt bladverk og flotte blomster med sterk farge, så står den nesten og roper på deg... De blomstrer helt til kulda tar dem, og før den visner helt ut, gir de kalde temperaturene fantastiske farger på blomsten på senhøsten.


'H.C. Andersen'

Jeg har prøvd å ta et bilde som illustrerer den intense, flotte, dype, røde fargen. Men det er ikke så lett. Jeg blir nesten litt bergtatt. Dette er en klaserose som blomstrer helt til frosten tar den. Ca. 70 cm høy. Blomstene står lenge og tåler godt regn. Kan absolutt anbefales!


'Veilchenblau'

Små purpurfiolette blomster med hvit base. Blomstrer i juni-juli. Oppgitt å kunne bli 4 meter høy og 3 meter bred. Jeg plantet to stykker i 2013. I år ser jeg at de har begynt å vokse seg høyere.
Dette er en såkalt rambler-rose. De skal visstnok vokse oppover i høyden, og under gode forhold vokse hele 3 meter på en sesong, men det er nok ikke tilfelle her hos meg. Den ene har en bjørk å konkurrere med hva angår jord og næring, men jeg gjødsler godt og putter på ku-kompost ett par ganger i året. Den får blomster på fjorårets greiner, og blomstene kommer på greiner som vokser ut fra "hovedgreinene". Ser ut som at dette er en rose jeg kommer til å skrive om utover i sesongen:)


'Lykkefund'

Flotte, nesten porselensaktige kremhvite blomster med svak duft i juni-juli. Kraftigvoksende slyngrose, opptil 9 meter! Dette er også en såkalr rambler-rose (se 'Veilchenblau')
Jeg plantet min i 2013, og jeg ser at den kommer seg nå. Denne også konkurrerer med et bjørketre, men jeg gjødsler og putter på ku-kompost ett par ganger i året, så håper jeg den kommer seg.'New Dawn'

Klatrerose. En av de mer vanlige. lyserosa, ikke altfor fylte blomster.
Jeg har slitt litt med å få denne i gang her hos meg. Det var en av de første jeg plantet, før jeg begynte å jobbe med jorda for alvor. Jeg steller den ett par ganger i året med ny kukompost og gjødsel, og det ser ut som at den blir noe frodigere for hvert år. Men jeg ser den er litt treig etter de dårlige starten.


'Flammentanz'

Slyngrose med lyserosa blomster. Plantet i 2012. Den har "tatt helt av" rundt sitteplassen vår. Det er en fryd å sitte der, og greiene er så fulle av blomster at de henger utover og nesten knekker. Fantastisk rose som står til navnet sitt:)


'Rhapsody in Blue'

En nydelig blå klaserose med lyst grønt bladverk. Lukter sånn som roser skal gjøre. Ca. 70 cm høy.'Pascali'

Denne er ny i år. Stilkrose med rent hvite blomster, skjønt den er litt kremfarget innerst i blomsten. Men det gjør i grunnen ingenting. Utrolig vakker denne her med stor flott blomst som bretter seg helt ut. Sukk....'Burgund'

Stilkrose som akkurat er innkjøpt og plantet i hagen. Selve blomsten er ca. 15 cm i diameter. Og fargen er dypere rød enn det som kommer fram på bildet.
'Landora'

Flott, gul rose som blomstrer lenge og godt. Fylte blomster, ca. 70-80 cm'Pink Peace'

Flott rosa farge på denne rosen. Virkelig en fargeklatt i bedet! +/- 1 meter høy.
'Peace'

Stilkrose med kjempestore lysende blomster. Blomsten må være nærmere 20 cm i diameter. Da den ble kjøpt, sto den fullt utsprunget, og det var rett etter et ustyggelig regnvær... uten at det kunne synes på den blomsten. Så den måtte jeg jo bare ha! Kjedelig med flotte blomster hvis de går dukken i første regnvær...'Rosarium Uetersen'

Helt nyinnkjøpt og har ikke fått noen plass i hagen enda. Men denne måtte jeg også bare ha. Med fem greiner så fulle av blomster at de nesten hang med hodet ned, så tenkte jeg at dette kan ikke bli annet enn bra. Det er jo noe av det beste etterhvert når blomstene blir større og større... at man kan plukke med seg litt inn uten å ribbe planta helt...
'Falstaff' (David Austinrose)

Blomstene er så fylte og så tunge at de nesten henger med hodet. Nydelig duft.
'Friesia'

Klar, ren gul farge.'Uetersener Klosterrose'

En forholdsvis ny rose i hagen min. Men den ser ut til å være kraftigvoksende, oppgit å være slyngrose, men ser nesten mer ut som buskrose hos meg foreløpig, men rette kraftige greiner som vokser rett opp. I løpet av sommeren, vil den nok bli mer seg selv, regner jeg med. Flotte hvite og store blomster på mørke grønt baldverk som skinner i sola.


'Perennial Blush'

En rose som ble kjøpt på slag i nettbutikken i fjor. Men jammen tok den seg ikke sammen og blomstrer allerede første året.  Denne gleder jeg meg til å se mere av.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...