lørdag 9. mai 2015

Fin, fin jord fra komposten

Komposthaugen kan endelig brukes til noe fornuftig. Jeg har ikke vært så nøye med hva jeg har puttet oppi der. I 5 år har har bare hivd oppi alt mulig rart. Alt fra greiner til stein og gresstuster og løvetannrøtter. Man skal visstnok ikke hive ugressrøtter i komposten, for det kan overleve og spre seg videre.
I dag har vi begynt å grave i haugen, og det er et yrende liv nedi der. De største meitemarkene jeg noen gang har sett. Tusenbein, edderkopper og noen larver av ukjent sort. Pluss en hel del kryp som jeg ikke aner hva navnet nå. Jeg håpet å få fylt pallekarmene til kjøkkenhagen med finfin jord fra komposten, og det virker ikke å være noe problem, det er nok å ta av.

Ettersom jorda i komposten inneholder både kvist og stein, har jeg silt den gjennom en "sil". Og jorda som har kommet ut av det, ser ut til å være veldig bra, så dette blir god jord i kjøkkenhagen. Pus har fulgt ivrig med i hele dag, men spørs om hun er like begeistret over sukkerertene og rødbetene som kommer i andre enden...Ha en fin kveld:)
Solveig

5 kommentarer:

 1. Så fint at du har kunnet ta ut jord fra komposten. Hos meg går det meste av ugressrøtter i poser i søppelspannet. Jeg og har fylt opp i en pallekarm i dag og plantet purre som jeg sådde tidligere i vår. Det ble mye fin jord å bruke der jeg graver ut til drivhuset. Ha en fortsatt fin helg, Solveig. Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenkte å snekre noen ordentlige kompostbinger etter hvert, også får jeg være mer nøye med hva jeg putter oppi der. Nå får den jorda jeg gravde fram stå i pallekarmene ett par uker før jeg planter noe oppi, så ser jeg kanskje om det er noe rusk oppi der som får lyst til å spire.
   Ha en fin dag du også:)

   Slett
 2. Er det ikke deilig å holde på med? Jeg har også litt av hvert i komposten min, prøver å sortere løvetann og skvallerkål for seg, men det er ikke alltid det fungerer sånn. Foreløpig har det gått fint. Et lite tips siden pallekarmene dine ser nye ut, ha oppi mye mer jord enn det ser ut som du trenger. I løpet av et år vil den synke sammen til en tredjedel. Og hvis du har flereårige planter der er det ikke alltid like lett å fylle på, det er i hvert fall min erfaring.

  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips:)
   Jeg tenkte jeg skulle fylle dem enda mer enn det er på bildet. Blande inn litt kjøpejord. Vet ikke om det egentlig er nødvendig, men den er ofte litt mer finkornet enn den jeg puttet oppi nå, så jeg innbiller meg at de minste plantene liker det best. Men kompostjorda er jo det aller beste, da:)

   Slett
  2. Hei igjen,
   jeg syns det er greit å blande inn litt kjøpejord, spesielt hvis jeg skal så direkte. Ellers blander jeg også kompostjorden med sand.Det likte i hvert fall gulrøttene i fjor. Og persillen ble gigantisk, men den hadde sikkert likt seg uten sand også.
   Hilsen Ingeborg

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...