torsdag 26. mai 2016

Drivhus del 1

Endelig er vi i gang med drivhuset som jeg har ønsket meg så lenge. Vi har tygget på det lenge hvor det skulle stå, og nå endelig falt brikkene på plass. Tomta vår får litt mindre innsyn, og jeg får bedre plass til kjøkkenhagen. Den evig-grønne tujaen skal vekk, og skjærene som har bodd der noen år må finne seg en annen tuja. Tujaen blir tatt så fort skjære-ungene har forlatt redet.

Med en forskalingssnekker i huset er et ingen sak og få støpt gulv. Bare man har materialene på plass, så går det ganske fort unna. Forskaling blir bygget og betong blir bestilt. Og en dag kommer man hjem fra jobb, og så står det både mann og stesønn og støper og jobber så svetten siler.Første steget for å støpe gulvet, er å lage an forskaling. Dvs. en ramme som man skal støpe betongen i. Man snekrer sammen rammen, og deretter retter man den opp. Det er viktig at hjørnene er 90 grader, og for å kontrollere at den ligger på riktig plass, regner du ut diagonalen og sjekker om den også stemmer på målet.

Hvis du ikke husker ut hvordan du regner ut diagonalen, må du friske opp gamle kunnskaper om Pytagoras.Diagonalen er det samme som hypotenusen...

Etter at dette er målt opp må du også sørge for at ramma er i vater. Toppen av ramma skal være toppen av gulvet, så det skal fylles med betong helt opp til kanten av ramma.

Oppi ramma legger du 5 cm isopor for å beskytte gulvet mot frost nedenfra. Isoporen legges sånn at det ikke er glipe mellom isoporen og ramma. Og oppå isoporen med litt klaring imellom legger du armeringsnett.

Materialene får du kjøpt på nærmeste byggvarehus. Armeringsnettingen er av type 5mm med rutenett på 15x15 cm. De er opptil 5x2 meter, så det kan være greit å ha en henger som er stor nok. Priser: armeringsnett 5x2 meter ca. 450 kr på ByggMax. Isopor er er av type EPS80 ca. 45 kr. per kvm.


Etter at betongen er på plass, må du passe på å røre rundt slik at alle luftboblene forsvinner. Ha ett par slitne gamle støvler, så kan du stå oppi hele sulamitten. Da blir det litt enklere. 
Etterpå skraper du av den betongen som evt. er for mye. 

På bildet under ser du at vi ha dyttet nedi armeringsnett. Det er fordi vi skal støpe kasser inne i drivhuset også. Disse puttet vi nedi etter at betongen var på plass, så når gulvet har tørket, så sitter de bokstavelig talt som støpt!


Neste steg er å holde betongen fuktig. Tørker den for fort, så sprekker den opp. Du bør holde den fuktig i en drøy uke. Du trenger ikke å vanne hele tiden, bare sørge for at den er fuktig. Hvor ofte kommer an på været. Det går også an å legge plast over sånn at vannet ikke fordamper for fort.

Så akkurat sånn ser det ut her hos oss nå.


Fortsettelse følger...

Ha en strålende kveld:)
SolveigJeg er medlem i Hageglade på Facebook
https://www.facebook.com/groups/hageglade/

2 kommentarer:

  1. Så flott gulv du får i drivhuset da! Kjekt å ha håndverkere i huset ;)
    Det blir gøy å følge utviklingen videre.

    God helg!

    SvarSlett
  2. Dette ser jo skikkelig flott ut, det blir spennende å følge med videre! Jeg selv er kjempeglad i drivhuset jeg fikk satt opp i fjor, selv om det bare er et enkelt ferdighus. Lykke til med jobben videre! Hilsen Anne-Kristin

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...